Friday, August 30, 2013

Resepi: Garlic Oil / Minyak Bawang Putih Penambah Selera

Paling orang tak selera bila dengar perkataan "Minyak Bawang Putih" atau pun "Garlic Oil".
Golongan Chinese mereka memang terkenal makan bersama bawang goreng ni. Tau kenapa.. sebab kalau tahu dan dah pernah makan.. memang sedap.. naik selera. 
Kalau makan dengan bihun goreng.. tambah pulak kalau makan dengan Bihun Singapore! Pergh!!! memang syok! 

Selain tu, kita semua tau khasiat bawang putih ni kan. Bagus sangat untuk kurangkan darah tinggi, kolestrol.. sebab dia boleh mencairkan darah.

Tapi ingat pada pesakit jantung yang mengamalkan ubat cair darah daripada hospital/klinik tidak digalakkan ye. Nanti ter-over cair lah pulak. 

Cerita pasal bawang putih punya khasiat ni...ishk.. habis lah cerita pasal Minyak Bawang Putih Penambah Selera...Ok cup sekejap.. nak cerita pasal cerita terkini..

Kawan kami sekeluarga (Chinese Friend) beliau berkahwin dengan warga Switzerland dan tinggal di sana. Sekali terkejut kami semua bila dia update di FB dia sakit tak boleh bangun sebab darah tinggi terlalu tinggi. Alhamdulillah sekarang dia dah pulih...dia cerita, dia amalkan satu ulas bawang putih setiap hari.. tengok powerkan? pemakanan merupakan salah satu cara perubatan... 

Jadi kita pun boleh cuba amal .. tapi kalau boleh minta nasihat pakar dulu ye. 

Ok berbalik kepada cerita ...resepi kita.

 Minyak Bawang Putih Penambah Selera



Bahan:
Bawang putih 8 ulas. 
Minyak masak kelapa sawit 1/2 cawan (agak-agak bawang tu tenggelam)

Caranya:
1. potong dadu kecil bawang putih seperti di Gambar 1.

2. panaskan kuali, masukkan minyak masak, jangan biarkan minyak panas sangat. Agak-agak panas sikit terus masukkan bawang tadi. Gambar 2.
(Nota: Ini sebab kalau minyak terlalu panas, bawang putih akan hangit). 

3. kacau perlahan-lahan.. 

4. bila dah agak kuning sedikit brown macam Gambar 3. Tutup api dan terus pindahkan ke dalam bekas. 
(Nota: ini sebab minyak yang panas tu akan masakkan bawang putih itu selebihnya. Jadi ianya akan cantik macam Gambar 4. Kalau lambat angkat nanti bawang goreng tadi akan hangit berwarna dark brown. Minyak masih boleh guna, tidak membazir cuma, bawangnya tak sedap dimakan sebab rasa pahit.)

Terima kasih pada Chef Radzi.

Resepi ni saya dapat daripada Chef Radzi (www.facebook.com/chefradzi). Masa tu saya datang ke rumah Chef dengan tujuan nak menjemput Najmie, anak kepada Chef kum kawan baik Abang Jimo. 

Masa ke rumah Chef saya memang tak sihat, dah ala-ala ashma pun. Sebab kahak (flame) banyak sangat dan batuk. Dah dijemput dan Chef serta Anisah, isteri Chef sediakan menu yang special... tak dapat lah kami yang datang menjemput ni tolak.. Chef yang perkenalkan minyak bawang putih dimakan bersama bihun singapore beliau yang sangat sedap. Memang syok sungguh bila makan tu... disebabkan oleh minyak bawang putih.. dan bawang putih tu pulak ranggup... sedap sungguh.. siap tambah-tambah. 

Sebab syok sangat makan bersama minyak bawang putih dan duk krup-krup bawang goreng rangup tu tak sedar.. dada yang tadi ketat sebab banyak kahak.. rasa agak lega.. ( ini kira lama juga la kami sembang-sembang dan makan).. rupanya bawang putih ni memang bagus mencairkan kahak.

Lepas tu bila budak-budak batuk berkahak je.. saya pun buat lah bihun dan minyak bawang putih ni.. anak-anak semua memang suka lah.. malah mereka kadang-kadang makan letak dalam nasi pun. 

Mee Goreng bersama Minyak Bawang Putih

Lagi satu kalau terlebih buat pun tak apa.. minyak ni boleh digunakan untuk goreng sayur.. masak apa-apa, jadi tak perlu lagi nak letak bawang putih. 

Cuba lah... 

~Bidadari


2 comments:

  1. arikelnya sangat bagus gan, tetapi metodenya masih sedikit gan, saya punya beberapa metode lainnya.

    ReplyDelete