Tuesday, November 3, 2009

Cambridge Kids Musical 2009

Cambridge Kids BJ presented year end graduation and concert day at KGSAS.

Mummy and Daddy memang tak sabar nak tengok concert Ajeem.. tiap-tiap hari dia mesti balik cerita tarian dia.. and "gazzet" sikit utk kita org.. Pada mummy and daddy .. untuk Ajeem ke Sekolah pun dah bersyukur.. Tambahan pula now Ajeem nak ke concert.. boleh percaya ke Ajeem nak menari.. Setahu kami Ajeem memang pemalu dan tak akan "ke depan".

Memandangkan Ajeem nak sangat mummy tengok dia menari.. so pagi-pagi lagi dia dah siap dengan baju yg menarik sekali.. Tak sangka .. bila di tempat concert tu.. dia terus menuju ke Teacher Zaza untuk preparation for the concert..

Pakaian Aloha... teruja Mummy Dan Daddy "the Transformation of Ajeem" .. Ajeem bukan saja suka ke sekolah, dah pandai menari.. menyanyi... berkawan... happy-nye..

Thank you to all the teachers.. you guys have done wonderful job and with full-hearted. the thanks not only to The Principal Teacher Maria and Class Teacher for Wesley , Teacher Zaza, but to all teachers @ Cambridge Kids BJ.

Year 2009 Concert is based on the High School Musical 3. The concert is really wonderful... memang best happening. Parents volunteers presentation also great!..

Gambar-gambar sebelum, semasa dan selepas concert.
---------------------------------------------------------------------

Baby Yasmeen dah ready di luar untuk ke Concert Abang.

Di Ballroom KGSAS, baby dah start boring bila la turn Class Wesley. Sampai terbaring-baring atas lantai.


Individual pictures on the stage. Ajeem maintain macho.. tahan malu. Pakaian Aloha..


Ajeem and his best friend, Iqbal.


The concert start with the Ochestra.. Power..sapa sangka budak dari umur 4 tahun hingga 6 tahun boleh ikut cikgu kat depan.. Memang best.. 6 months mereka training. Yang meniup macam piano tu semua budak 6 tahun.


Ini Ajeem dah tunggu turn nak naik pentas..


Ini di atas pentas nyanyi dah cerita pasal "Chicken Little". Pandai..


Dah habis lagu Chicken Little, menari pulak.. itu pasangan Ajeem, "Mia". Ajeem cakap Mia lawa dan baik.. pergi mana asyik berpegang tangan je.. ikut je cakap cikgu kena bersama.
Ini gaya masa nak start.


Tengah menari.


"Shake-shake the body"


:)


On the stage, class pictures with Teacher Zaza & Principal.
Ajeem and Mia.


Concert dah habis.. tapi Ajeem tak juga tanggalkan rantai dan bunga di tangan. Daddy bawa gi Dinner pun dengan "aloha"nya..

Gelagat anak-anak.. :P

Thursday, October 29, 2009

Balik Kampung Untuk Wan

Baru je balik kampung lagi.. Wan nampaknya makin sihat secara pandangan mata kasar dan cuba tanpak segar. Biasala orang tua tak nak anak-anak susah hati dan bawa jumpa doktor. Tahu sangat la perangai Wan kalau asyik lepak di rumah dan duduk je kat bilik dia..baring. Sedih juga Bidadari sebab tak dapat banyak membantu.

Doktor galakkan Wan buat operation.. tapi tu la.. doktor tu kata utk baik 70%.. bukan saja Wan risau.. Bidadari pun risau juga.. kalau termasuk golongan 30%. Sejak Bidadari tak dapat teman sebab balik KL, Wan dah tak nak jumpa doktor lagi.. mana tidaknya ada ka doktor tu nak suruh buat operation kat Hospital M*S tu.. kemudian tunjuk gambar akibat-akibat buat operation kat hospital keraj**n. Bila Wan tengok je gambar tu... mana hospital pun tak nak pergi... Kami adik-beradik dan menantu risau sekiranya akan merebak sampai buah pinggang.

Kali ni Bidadari balik sekali lagi bawa Wan gi jumpa Dr.Kh^^ untuk second opinion. Berdasarkan lab report memang kena go for operation. hmmm... senyap lagi Wan.. may be dia tension kut.. bila doktor check BP.. terus 159/73!

Jumaat ni nak jumpa Dato'Prof.Dr.Healin. tengok lah apa katanya. Kalau ada alternatif.. tak perlu operation.. :) bagus la. tapi kalau no choice... Bidadari, menantu sorang yang caring.. dan akak-akak dah pilih Isl^^nd Hospital,Penang. Kita tunggu dan doa.

Sambil jumpa Wan... sempat pulak bawa cousin Bidadari gi merawat secara tardisional untuk breast cancer.. di Jeniang Kedah. Ada yang baik.... semuanya kuasa Allah. Sungguh tak sangka dalam masa sekejap je dia kena.. Jumaat ni 30 Okt ni nak kena operation buang sebelah kiri di Isl^^nd Hospital.. sebab IsL^^nd Hospital tu ada machine yang paling changgih.. dapat detact ada ketumbuhan kecil di sebelah kanan pulak.. suspected cancer juga. Sedih sungguh Bidadari dengar.. baru je sebelum puasa cousin Bidadari tu buang tumor dalam perut sebesar tempurung kelapa.. dia pun tak sedar benda tu wujud dan duk membesar.. Cousin Bidadari ni jenis bergaya dan slim habis.. bila perut dia boncit sikit dia ingat sebab dah berumur.. dah penghujung 40-an. Bila dah start bleeding masih ingat nak monopost bila dah kerap gi scan semua.. huh!!! so surprise... so operate dah buang.. baru je 2 bulan operation tu.. then jumpa tumor pulak kat bawah bahu kiri.. sebesar dan macam daging burger.. ishk... takut Bidadari tengok.. daripada sel-sel yang dihujung2... tumor tu la makmal dapat detect ddia dapat breast cancer. Orangnya cukup tabah.. macam biasa je..happy.. Allah tu maha kaya... memberi kekuatan kepada dia. Dia nak cuba cara traditional sebab tak nak la buang sampai 2 belah.. sedih-sedih..

Kami doakan agar cousin selamat operation Jumaat ni. Mesti yang tertanya-tanya apa jadi dengan ubatan traditional? Mungkin sebab cousin dah set mind nak go for operation... Pakcik tu dah kasi ubat untuk picit dan sembuhkan yang sebelah kanan. Selalunya 2 minggu orang akan dapat hasilnya.. ini seminggu so pakcik tu tak berani nak guarantee.. lagipun semua kuasa Allah. Pakcik tu pesan.. lepas buat operation.. nanti datang "pematikan" cancer supaya tak naik lagi, InsyaAllah. Ini dapat elak daripada buat KIMO.. itu yang cousin risaukan.. sebab KIMO ni memang sakit dan byk effect dia. Kita sama-sama doakan.

Profile Pak Sahak tu dia bukanya boleh ubatkan semua penyakit.. tapi yang mana dia boleh aje... dia very low profile.. so far dengan izin Allah baik... nanti kita sama-sama nantikan lanjutan daripada cousin.

Balik bercerita pasal perubatan traditional ubatan breast cancer ni .. 2 anak beranak sudah arwah.. dengan izin Allah mereka dapat ubatkan.. MakTeh Bidadari.. masa bidadari kecik lagi.. rasanya dalam umur 6 tahun agaknya.. (masih terbayang-bayang suasana dan keperitan MakTeh masa tu)... Makteh kena breast Cancer... keadaan dia... macam buah cempedak yang dah busuk.. air keluar dicelah-celah kulit mengalir.. sakitnya tak terkata.. hospital nak potong.. sekali rupanya ada pakcik ni.. seberang jalan rumah TokPah je (Permatang Pauh)..tapi dia bukan bomoh.. cuma dia ada kelebihan tersebut. mungkin bukan itu "profesionnya" jadi orang tak tahu. bawa la pakcik ni datang jumpa MakTeh.. dengan menggunakan air dan telur...dan izin Tuhan.. alahamdulillah.. baik.. sampai sekarang.. MakTeh sekarang di Seremban.. macam tak pernah sakit..

lebih kurang 7 tahun yang lalu.. jiran TokAni ibunya dah berumur dalam 60++an tiba-tiba doktor kata dah ada ketumbuhan dan kena buang sebelah. Tok ni dah la sakit.. takut pun ada. Masa tu pakcik di Permatang Pauh tu dah meninggal, Alhamdulillah.. ada anak lelaki dia yang boleh berubat cara yang sama. Syukur, tok tu yang lagi 1 bulan akan "dipotong" tak jadi "potong".. terus baik sampai sekarang.. Amin. TokAni cakap anak pakcik tu pun dah tiada. Jadi bila cousin kena... dengar la cerita ada Pak Sahak di Jeniang.. jadi kita cuba.. Cousin paling risau KIMO.. harapannya sebelah ketumbuhan di sebelah kanan hilang dan baik.. dan dapat "dipermatikan" dan elak KIMO..

Semuanya kuasa Ilahi.

Friday, October 23, 2009

Happy Birthday Abang Jimo

Happy Birthday daripada semua sekeluarga..

Abang Jimo tetap yang paling manja..

HAPPY BIRTDAY ABANG JIMO 7 YEARS OLD



Hadiah buat Abang Jimo.. Abang Jimo nak treatment Dr.Fish bersama Kakak dan Adik.

Baby Yasmeen pun try sekejap.. kena gigit sekali dengan Dr.Fish terus tak nak lagi.. hehehe mula-mula tu sampai nak nangis nak masukkan kaki.


Dr.Fish yang ramai menyerbu kaki Jimo.

Lirik Lagu Damai... MoVie GeNg -PenGemBarAan BerMula

Lirik Damai - Ito (OST Geng : Pengembaraan Bermula)



*
Tanam-tanam ubi
Tak perlu dibaja
Orang berbudi
Kita berbahasa

Naik kereta api
Turun padang tembak
Kalau tak hati-hati
Kita kan terjebak

Chorus
Semarakkan hari ini
Kita nyanyi ramai-ramai
Goyang badan gerak kaki
Laungkan lagu damai

Jangan ambil mudah
Jangan rasa mudah
Menang bukan kekal
Kalah jangan kesal

Hati masih muda
Tenaga pun ada
Hidup ada prinsip
Ikut tatatertib
Yeah yeah yeah yeah yeah

Carik bulu ayam
Akan bercantum jua
Lupakan hal semalam
Esok pasti ceria

Ulang Chorus

Mula langkah kanan
Senang cari makan
Hidup berdikari
Buat amal bakti

Solat jangan lupa
Tiang ugama

Ingat masa depan
Pilih kawan-kawan
Amalan yang baik
Untuk orang cerdik
Yeah yeah yeah yeah yeah

Ulang *

*************************************
Anak-anak memang suka sangat lagu ni..
Kalau ada sesiapa ada video lagu Damai - Upin Dan Ipin The Movie .mp3 atau musicnya .mp3 tolong forwardkan..

Baby Yasmeen kalau tengok bahagian ni mesti bangun berdiri menari.. Kalau nampak Bidadari dengan laptop.. mesti nak suruh buka kat YouTube untuk tengok bahagian ni je..berkali-kali..

Memang ada di YouTube.. tapi format flv.. nak convert tu yg perlu bantuan.

Thursday, October 22, 2009

Kesudahan Syawal

Sudah sebulan kita beraya.. puas sungguh orang KL kalau raya.. kalau di kampung tak ada lagi raya-raya ni..

Apapun kalau kita berseronok.. jangan lupa pada yang tiada dan yang berkurangan. Disamping mengingatkan diri.. ianya akan menjadi peringatan dan tauladan juga buat anak-anak kita...

Imbasan kembali sepanjang Syawal 2009:


Takbir Raya sorang-sorang selepas Maghrib :)


Comel baby join Takbir Raya


Raya di Rumah Tok Ani


Raya Di Rawang, makan sedap di rumah Uncle Mahadhir (Kawan Daddy)


Sempat bermesra & main dengan anak Uncle Mahadhir.

Seronoknya Raya

Thursday, October 1, 2009

Shopping Raya

Tahun meriah shopping raya sebab shopping kat Subang then sambung shopping di Seberang Jaya, Pulau Pinang dan terus ke Sungai Petani, Kedah. Sampai 3 negeri bagi memenuhi permintaan baju raya terutamanya Baju Melayu Kuning dan Biru.

Ini semasa shopping di Subang, sempat juga bersalam dan bergaya dengan Mambang Kuning. Kat Subang dapat la belikan baju raya untuk Baby Yasmeen. Kakak dan Abang cakap nak beli kat Penang. OK la..

Posing gaya bebas anak-anak yang berpuasa. Mambang Kuning pun senyum je selalu melayan kerenah anak-anak.


Sebenarnya posing nak tunjuk kasut "boria". Kalau orang Penang cakap "boria" tu serupa la.

Lepas buka puasa terus tidur awal sebab esok lepas Subuh dah nak chow ke Kedah. Naik mpv semua sorang satu bantal besar dan bantal kecil. Yasmeen free sitting. Ikut sedap je nak duduk dengan sorang-sorang, abang ke, kakak ke.. Alhamduillah kakak dan abang layan je.



Sampai je kat Seberang Jaya singgah JUSCO, Jusco sini memang Bidadari paling suka. Sebab luas dan tenang. Barang pun murah. Baju budak-budak banyak pilihan dan bila Sales.. tak tahan.. murah giloz... Masa di sini sempat la sorang 3 pasang pakaian... Tapi baju melayu Kuning dan Biru tak juga jumpa yang puas dihati.

Yasmeen dengan baju tidurnya.. tak nak ditukar. Nasib baik pagi-pagi bangun abang dan kakak mau tukar baju.
Gambar di depan Rumah Jusco.

Malam raya pun keluar lagi ..seronok juga sebab lama sudah tak pergi malam raya, dapat tawar, tak banyak pun boleh dikatakan murah sebab kualiti baju pun bagus. Bab yang paling glamour sebab kena meredah jamm yang memang power.. tengok la kelipan macam pesta!!!!!

Jamm Jam Besar Sungai Petani.

Ini lah baju yang dapat dibeli..sorang dapat dua pasang sepasang Baju Melayu Cekak Musang & sepasang Baju Melayu Johor.. Jimo warna Kuning & Ajeem biru.

Jimo, Tok Ani, Ajeem, Weena, Tasha & Akma.


Sepupu seirama, Mama Shun & Mama Niza.

Walaupun sekejap beraya di kampung tapi memori masih hangat "dipasaran".

Monday, September 28, 2009

Raya Dulu Raya Sekarang

Alhamdulillah Bidadari dan keluarga dapat behari raya dengan Tok Ani dan Wan serta kaum kerabat Bidadari semua. Dah bertahun-tahun la juga adik-beradik Bidadari tak berkumpul raya sekali seperti kali ini. Suka benar Tok Ani dan Wan sampai setiap jam je perjalanan pulang kami mesti akan dapat panggilan telefon untuk bertanya kami dah sampai di mana. Budak-budak pun makin gelisah di dalam kereta tak sabar nak sampai ke rumah Tok dan Wan.

Balik Sabtu pagi-pagi jamm juga.. mungkin semua org pun pikir sama macam kita. Tapi tak la teruk sangat... biasa sampai dalam 4 jam setengah.. kali dalam 6 jam.. anyway jemu la juga.


Jamm di Jelapang, Perak

Tapi bila diingatkan kembali raya Bidadari dulu semasa sebaya anak Bidadari dan raya anak-anak Bidadari sekarang banyak sungguh perbezaannya. Sambutan dulu lebih meriah, lebih terpancar suasana wajah raya dimuka masing-masing. Hari-hari mesti akan mencuba baju raya yang bakal dipakai di pagi raya. Pagi raya pula akan siap-siap lepas sembahyang raya akan buka pagar rumah pintu rumah seluas-luasnya. Anak-anak kecil yang datang pun tak sabar-sabar nak beraya dengan cikgu mereka. Sebagai anak Bidadari amat berbangga, cikgu amat dipandang sebagai orang yang penuh bakti. Ayah akan order air "gas" F&N (masa tu paling glamour) jamu anak-anak muridnya air "gas" botol kaca sorang satu.. anak-anak murid yang datang naik bas siap diberinya duit raya dan duit tambang bas berasingan. hehehe ceria muka mereka ... "terima kasih, cikgu." Sama lah juga dengan anak-anak murid mak.


Suasana itu dah berlainan dengan sekarang. Anak-anak Bidadari melalui generasi raya yang memang berlainan. Sambutan hari raya banyak dihabiskan di rumah, lepak dan main dengan cousins. Tak pandai nak merayap beraya sendiri ke rumah jiran-jiran tok, apatah lagi di Shah Alam sendiri. Kalau tak ada yang ajak atau bawa kan lepak aje di rumah. Bidadari pula "segan" nak berkunjung rumah orang melainkan rumah saudara terdekat sahaja.

Generasi muda, Cucu Tok Ani & Wan

Anak-anak yang datang berkunjung pun tak nak masuk makan kuih, ketupat dan rendang. Mereka siap cakap " kami tak nak makan, kami nak duit raya." Jadi hidangan untuk anak-anak dah tak ada. Tok Ani dan Wan akan sediakan pot duit raya dekat dengan pintu lepas tu kalau ada anak-anak datang berkunjung, Tasha dan Weena (cousin-nya) akan bagi la duit raya setiap orang.

Bab malam raya, dulu pulun tengok orang main mercun, tapi tidak kali ini, anak-anak Bidadari hanya dibenarkan main bunga api. Itu pun bunga api yang dibeli secara "rahsia".

Bila pun kita beraya dan di mana pun kita beraya, yang penting kebahagian yang dikecapi oleh setiap ahli keluarga. Dalam kita berhari raya banyak yang perlu kita merancang dan beringat-ingat. Jangan terlalu suka hingga berita duka yang menyelubungi semua. Rancang perjalanan untuk beraya bukan hanya sekadar untuk malam raya tetapi bila kita hendak membuat perjalanan untuk berkunjung raya ke rumah sanak saudara dan rakan taulan.

Musim raya ni sebuk dengan open house.. jadi kepada yang buat rumah terbuka.. jangan lupa SMS..

Monday, September 14, 2009

Selamat Hari Raya dari Kami


Kad Selamat Hari Raya untuk tahun 2009 buat Tok Papa, Wan, Tok Ani dan Tok Ma.
Kad ini sebagai pengganti diri bagi pihak Daddy, Mummy dan cucu-cucu yang sentiasa menyayangi dan mengingati Tok Papa, Tok Ma, Wan dan Tok Ani.

Love

Friday, September 11, 2009

Future Petronas CEO



Daddy cakap gaya dah ada... kena pulak dengan baju shirt putih macam corporate t-shirt Petronas.

Kelas Wesley


Bangga Mummy dan Daddy tengok Ajeem bersama member kelas Kelas Wesley, best friend Iqbal (4 dari kiri), Teacher Zaza dan Principal Mariani.

Senget itu memberikan 1000 cerita di sebaliknya. paham, paham, paham.

Cerita Anak-Anak

Geng Upin&Ipin

Dah 2 hari Jimo , Ajeem dan Tasha duk mengadap Geng Upin& Ipin the movie. Kalau yang berminat sudah ada dipasaran, macam yang dinyatakan dalam portal www.worldofgeng.com DVD ni akan keluar September 2009. So memang betul, jumpa je terus Bidadari belikan sebab teringat kat Ajeem "mummy, Ajeem nak tengok cerita upin ipin.Agh!!! Agh!!!" (dengan mulut luas.


Hari ni baru nampak Baby Yasmeen tengok dan ikut sama style jerit kat dalam movie tu. Suka benar dia. mula-mula tu mungkin tak paham. Dah puas abang pasang siang malam.. dia pun join sekali lama lama abang ajeem dan abang jimo duk cerita.. paham la tu.. so now baby pun naik sekali. Time takut (ular raksaksa) abang dan kakak ambik selimut tudung muka.. dia pun join sekali.. hahahaha.. kelakar la si cilik sorang ni.


Ambil Air Sembahyang

Betul cakap orang tua, kalau kita buat anak akan ikut. Daddy selalu layan anak-anak bila waktu sembahyang. Abang Jimo akan ajar Ajeem untuk ambil sir sembahyang dengan betul.. lepas tu Baby akan sebuk nak ambil juga. Ini susah kebiasaan. Kadang-kadang kakak atau abang Jimo atau abang Ajeem akan ajar Baby ambil air sembahyang... Kalau abang Ajeem ajar tu entah le rasanya ok la tu.

Tiba-tiba semalam daddy panggil mummy.. tengok Baby, dia masuk sorang-sorang toilet.. daddy ikut.. sekali tengok dia ambil air sembahyang... wah.. teruja mummy dan daddy.. pandainya Baby ambil air sembahyang.. Baru 1 tahun 6 bulan.. basuh tangan.. basuh kaki.. basuh muka..
basuh telinga dan basuh kepala.. susunan tu tak la betul... tapi semua 3 kali.. hehehehe.. Alhamdulillah..

Geng Puasa

Ini lah muka-muka selepas berbuka...
ceria..



tq. Subang Parade untuk penajaan tempat bergambar warisan melayu.

Monday, September 7, 2009

TSAZAIC G8 [1]-Lawatan ke Siraman Kasih

Alhamdulillah, akhirnya TSAZAIC G8 berjaya melaksanakan aktiviti di Siraman Kasih. Rumah Siraman Kasih telah menggamit 14 buah kereta dan sebuah van yang dimuatkan dengan keperluan harian, keperluan sekolah dan sedikit cokelat untuk munchy anak-anak selepas berbuka.

Kehadiran kami disambut dengan senyuman dan kesyukuran oleh semua. Kami ke rumah anak-anak lelaki dan kemudian menjemput anak-anak perempuan daripada Rumah Siraman Kasih satu lagi yang tidak jauh dari situ. Sebaik sahaja kami melangkah masuk ke rumah tersebut, anak-anak berusia 8 hingga 11 tahun telah bersedia untuk mempersembahkan lagu nasyid dan tarian silat sebagai persembahan selamat datang. Berlenangan air mata kami semua yang pergi bila memerhatikan keadaan mereka yang masih muda terpaksa berpisah dengan ibubapa dan keluarga. Malah ada yang anak yatim dan yatim piatu. Anak-anak ini juga berbakat menyanyi dan pandai bermain alat muzik. Sedap je suara mereka. Suara gelak ketawa tetamu memenuhi ruang apabila anak-anak membuat lawak selamber. Tak dapat dibayangkan keadaan mereka yang serba kekurangan dan begitu tabah menghadapi dugaan. Mereka amat istimewa.


video


En. Hasan Hanafi wakil TSAZAIC telah memula bicara memaklumkan tujuan kehadiran dan memperkenalkan semua ahli-ahli TSAZAIC G8 serta pegawai -pegawai IIM. Ustaz yang menjadi penjaga anak-anak ini mewakili isteri dan 3 penjaga yang lain mengucapkan terima kasih dan memberikan sedikit tazkirah berkenaan keberkatan dan bagaimana asuhan anak-anak ini diberi dalam menyediakan ilmu dunia dan ilmu akhirat.

Anak-anak Rumah Siraman Kasih lelaki dan perempuan datang dari pelbagai latar belakang. Tidak semuanya anak-anak yatim mahupun yatim piatu. Mereka dijemput ke Rumah ini bagi memastikan keperluan pelajaran dan kehidupan mereka lebih terjaga. Ada yang datang dari keluarga yang cukup besar, 10 hingga 11 adik beradik, ibubapa yang sakit, anak yang tidak diendahkan, miskin tegar.... berada di sini makan-m inum pelajaran lebih terjaga. Ibubapa dan keluarga mereka ada yang mendapat bantuan Kebajikan Masyarakat dan Zakat tetapi itu hanya untuk menampung sedikit sahaja keperluan keluarga. Bagaimana pula pelajaran mereka dan didikan yang lebih sempurna.

Anak-anak ini rezekinya murah, untuk masuk sekolah mereka telah mempunyai sponsor yang cukup jadi tidak ada masalah untuk tidak menerima ilmu. Ustaz dan Ustazah yang menjaga mereka memberikan didikan seperti anak-anak mereka sendiri. Setiap anak itu diberikan peluang untuk membuat apa yang mereka suka, kepada yang suka memasak mereka boleh memasak membantu Ustazah. Suka berkebun tanah sekangkang kera disediakan untuk mereka bercucuk tanam dan yang suka menyapu dan menanam pokok bunga pun ada.



Mereka memang pandai berbicara...celoteh sungguh membuatkan kita tidak kekok dengan mereka. Tak kira perempuan mahupun lelaki dipenuhi dengan tertiba dan malu yang sudah makin tipis dikalangan anak-anak di bandar. Tasha, Jimo dan Ajim juga tidak terasa asing berada di sana.


Tasha, Jimo dan Ajim siap pesan, "Mummy, esok nak bangun awal nak sahur. Nak ikut pergi rumah anak-anak yatim." Pagi-pagi dikejut terus bangun mandi sahur dan sedia nak pergi. Sebuk pula Bidadari dengan Nur Yasmeen yang mula buat perangai nak menyusu dan temankan dia tengok tv. Tau-tau je dia akan ditinggalkan. Kami sampai di Tol Rawang banyak sudah kereta menanti, hanya tunggu lagi 2 buah kereta sebelum bergerak ke Country Homes.

Aktiviti bermula dengan kumpulan lelaki TSAZAIC G8, IIM dan suami yang hadir mengecat bahagian atas rumah dengan cat berwarna "Gadis Cantik". Gadis Cantik berwarga peach terang [!!!!!!] seakan orange. Pandai Hasan pilih. Mula dari pukul 11 pagi, 1:30 tengahari baru siap mengecat semua bahagian atas hingga ke tangga. Cantik... ceria dan lembut.

Pasa masa yang sama warga wanita menjalankan aktiviti ice breaking dan pertandingan melukis dengan anak-anak. Memandangkan anak-anak yang akan ambil UPSR tak ada jadi pasukan dipecahkan kepada 8 kumpulan. Setiap kumpulan 4 anak-anak dan seorang Fasi. Kumpulan Bidadari paling ramai, 7 anak perempuan termasuk Tasha, Jimo dan Ajeem. Mungkin Jimo dan Ajeem hanya tolong tengok tapi membuatkan mereka lebih mesra dengan Bidadari.

Tasha yang agak kekok mungkin sebab kawan-kawan disekolah dan yang biasa dia jumpa lebih mesra dan huha-huha.. tapi kali ini amat tertib sehingga Tasha tidak tahu macam mana nak adjust herself. Kemesraan anak-anak yang turut ingin bermanja dengan Bidadari membuatkan Tasha dapat menyesuaikan diri. Walaupun anak-anak ini kekok kalau ada budak lelaki tetapi mereka memandang Jimo dan Ajeem macam adik sendiri jadi pasukan Bidadari agak meriah.
Kumpulan kami diberi nama : Kumpulan Mawar terdiri daripada:
(nama, umur, warna kegemaran)
1- Adik Anisah - 8 [dark blue]
2- Adik Nazihah - 11 [light blue]
3- Adik Barirah - 10 [pink]
4- Adik Layyinah - 10 [pink]
5- Adik Ema - 10 [light blue]
6- Adik Syuhada - 9 [green]


Adik Nazirah sebagai ketua kumpulan. Adik Anisah dan Adik Ema paling petah berkata-kata dan manja sangat.

Mungkin ini baru perjumpaan pertama maka tidak lah sangat mengenali latar belakang mereka mungkin ianya agak sensitif untuk mereka kepada orang baru seperti Bidadari. InsyaAllah lawatan seterusnya akan membuatkan kami lebih rapat kerana TSAZAIC dan IIM mencadangkan untuk menjadikan Rumah ini sebagai rumah angkat kami.

Kami sempat Zohor sama-sama..ini yang paling indah. Tasha mengambil air sembahyang dan Zohor bersama-sama kumpulan anak-anak perempuan. Mereka sudah nampak kemesraannya. Ajeem siap cakap lain kali nak datang lagi.. dia suka sembahyang ramai-ramai.

Paling Bidadari ingat dan tidak lupa bila Bidadari duduk dan mereka semua datang sekeliling untuk bermesra dan sambil mengenal Nur Yasmeen.



Bila tengok gambar Nur Yasmeen melalui HP Bidadari yang tidak seberapa itu, mereka semua ceria. Masa yang berlalu cukup singkat tup tup dah 2:30 petang. Hadiah keperluan sekolah dan duit raya telah diedarkan kepada setiap anak-anak. Bergambar beramai-ramai pun dah ambil. Tampak sayu di muka semua kami dan anak-anak bila dapat tahu kami perlu beredar.



Sedih meninggalkan Rumah Siraman Kasih. InsyaAllah kami akan datang lagi mungkin kita akan lebih mesra dan tidak lagi jadi terasing. Selepas peninggalan kami, 2 mesin basuh baju seberat 7Kg setiap satu untuk 2 rumah itu pun tiba. Tak sempatlah kami lihat mesin tersebut di pasang. Patutnya kedai tersebut perlu hantar jam 1tengahari sekali tak datang-datang. Tak apa la.. yang penting dapat bantu anak-anak tu membasuh. Kalau sebelum ini mereka ada jadual siapa basuh baju.. ishk tak boleh nak fikir kalau Tasha dan Jimo basuh baju sendiri, rasanya by the time habis basuh baju sorang sepasang, habis sabuh 1/4 bag.

Sama-sama kita doakan yang terbaik untuk anak-anak ini. Bidadari akan terus membawa anak-anak Bidadari supaya mereka juga akan mendapat kebaikan daripadanya.

Wednesday, September 2, 2009

Ramadhan Bersama

Ramadhan kali ni sangat meriah.. meriah dengan sambutan bersama anak-anak yang makin membesar. Tak disangka tup tup dah pandai nak berpuasa.

Puasa Dolu-Dolu

Dulu kalau berpuasa 2 orang je, berbuka pun berdua.. tidak lah sedih cuma meriah nya kurang. Anak-anak ada kala sahaja nak berbuka sama-sama, kalau dah makan malam awal dalam 7:00 malam tak ada la nak berbuka sama-sama. Lauk pulak cukup saja 1 'mata' lauk, sayur dan kuih sorang satu. Kalau bersahur pun sama ja.

Puasa Sekarang

Sekarang best! penuh meja makan. Tambah pulak ada tetamu yang setia memeriahkan lagi suasana meja makan dan lauk pauk yang ada. Kalau diikutkan penuh meja makan. Itu tak termasuk keropok sorang satu bungkus untuk ganti kempunan mengidam sepanjang hari.
Kalau dikira tu tak boleh la kalau nak numpang meja makan, memang kena tunggu turn la "next round" hehehe. Baby Yasmeen pun join makan sekali ... dia paling best makan bukan setakat mulut je yang makan, habis rambut, baju, lutut, kerusi baby sampai la ke lantai.


Bacaan doa berbuka beramai-ramai macam Upin & Ipin, itu yang kasi rumah riuh bila waktu berbuka. Ada hikmah berbuka sekeluarga. Jadi kepada yang suka berbuka asing-asing di tempat kerja ke.. dengan kawan-kawan ke.. ingat-ingat la meja makan kat rumah yang tak ada sapa nak penuhkan.

Upin&Ipin

Bila tersebutnya kisah Upin&Ipin ni... teringat la satu awek ayu di rumah yang memang dah jadi peminat setia.. siap buat gaya jerit macam Cikgu Jasmin bila Mistaman si labah-labah bergayut turun daripada tudung kepalanya... gaya sakit perut Upin & Ipin bila malas nak dengar Opah bertazkirah pasal Malam Lailatul Qadar.


Ini yang paling diminati. Banyak kasi kebaikan, anak bidadari dah pandai niat puasa, niat berbuka, kenapa perlu puasa.

Inilah koleksi anak-anak Bidadari.

Itu la cerita kami siang malam pagi dan petang. Maaf ye Astro, tak laku dah Ahh... Abang-abang dan kakak pun dah mula bercakap gunakan skrip, Upin & Fizi = Jimo, Ipin & Ehsan= Ajeem, Opah & Kak Ros = Tasha. Mungkin sebab Baby Yasmeen tak boleh cakap dia cuma boleh dengar je..sebab tu kalau duduk dalam kereta mesti nak duduk dengan abang-abang dan kakak yang sebok berlakun.

Kuat betul pengaruh Upin&Ipin ni.. sampaikan baju raya tahun ni pun nak macam Upin& Ipin. "Jimo nak baju raya warna biru macam Upin", "Ajeem nak baju kuning macam Ipin". Watak-watak di rumah Bidadari.



Bidadari amat menyokong siri Upin&Ipin ini kerana banyak yang dapat dipelajari oleh anak-anak kita. Penyampaiannya senang difahami..

"seronok, seronok, seronok." (gaya Ipin)..

Monday, August 31, 2009

Rumah Siraman Kasih, Country Homes, Rawang

Semalam merupakan perjumpaan pertama TSAZAIC G8 selepas kembali daripada Semporna, Sabah. Perjumpaan kali ini dengan hasrat melaksanakan aktiviti pertama TSAZAIC. Lawatan dan kerja amal di Rumah Siraman Kasih, Bandar Country Homes, Rawang, Selangor.

Aktiviti ini bukan hanya untuk pasukan TSAZAIC G8 sahaja malah untuk semua Alumni TSAZAIC 1 hingga 7 dan termasuk kepada volunteers awam yang berminat.. dari segi idea, tenaga mahupun wang ringgit dan doa untuk disedekahkan.

Rumah Siraman Kasih merupakan 2 buah rumah banglo yang disewakan oleh penyewa yang budiman (dengan kadar sewa yang rendah) kepada 45 anak-anak yatim piatu berusia antara 7 hingga 12 tahun. Sebuah rumah untuk anak-anak lelaki dan sebuah rumah untuk anak-anak perempuan. Pengetua mereka ialah Ustaz Azhar Aziz, 013-544 2486.

Rumah Siraman Kasih
No.2, Jalan Desa 12/2, Bandar Country Homes,
48000 Rawang, Selangor Darul Ehsan.
Phone: 016-3313546
Fax: 603-67331690
E-mail: rumahsiramankasih@yahoo.com

Buat diri Bidadari sendiri ini lah pertama kali nak bersama-sama ke Rumah Siraman Kasih yang dirancang pada 6 September 2009 (Ahad). Buat masa ini Bidadari akan bawa Tasha untuk sama-sama ke sana dan mengenali anak-anak ini. Mungkin dapat beramah mesra dan bermain dengan anak-anak ini. Program yang dirancang bermula daripada 10 pagi - 5 petang iaitu sampai Solat Asar:


6 September 2009 (Ahad)
9.45 pagi - Berkumpul di Tol Rawang (untuk berkonvoi)
10.00 pagi - Tiba di Rumah Siraman Kasih
10.15 pagi - Perasmian
- Ucapan alu-aluan oleh Pengetua
- Ucapan oleh wakil TSAZAIC G8
10.40 pagi - Kerja-kerja Mengecat dan Program Ramah Mesra
- Pengisian Profil data penghuni
1.30 tgh. - Solat Zohor
2.00 ptg. - Penyampaian sumbangan kepada pengetua
- Penyampaian sampul Hari Raya kepada penghuni


Kepada rakan-rakan, sedara mara yang ingin turut serta amat dialu-alukan.

Perjumpaan semalam jam 12:00 t/hari yang dihadiri oleh TSAZAIC G8 Semenanjung Nazihah, Eda, Sarina, Ustaz Hasan, Tuan Azizul, Bidadari dan Azimah yang mewakili 15 orang semuanya. Turut hadir 2 pegawai IIM penggerak TSAZAIC dan Kak Mariana yang sentiasa semangat memberi dorongan dalam apa jua keadaan. Perjumpaan adalah untuk mengenalpasti keperluan dan aktiviti pada 6 Sept. nanti. Makluman dan kutipan sumbangan akan dibuat melalui telefon dan e-mel. Tugasan pertama Bidadari adalah mencari harga barangan makanan untuk disedekahkan. IIM akan sediakan van nanti semasa pembelian, byk juga barang yang bakal disumbangkan. Antara barangan yang disenaraikan;
beras, minyak masak, gula, milo, susu pekat, biskut, bee hoon, sardin, telor, teh, tepung gandum, sabun mandi, ubat gigi, sabun basuh dan tuala wanita.

Ini adalah senarai yang akan dibelikan berdasarkan kepada kutipan daripada 30 ahli TSAZAIC G8 seramai 30 orang dengan budget sebanyak RM1500. Mungkin sumbangan ini hanya cukup untuk sebulan atau sebulan setengah hidangan sahaja.

Bila teringatkan bulan puasa, sedih sangat mengenangkan mereka anak-anak yatim piatu. Begitu besar pengorbanan mereka dalam hidup dan begitu cekal sekali menempoh kehidupan. Bukan itu yang diminta dan diharapkan tetapi Allah itu Maha Kaya, Dia hanya memberikan kepada yang kuat dan boleh menerimanya.

Kepada kawan-kawan Bidadari yang ingin membuat sumbangan dari segi makanan mahupun wang ringgit boleh beritahu Bidadari. Bidadari pun ingat nak buat sumbangan peribadi sendiri jadi kepada yang nak join boleh la kita sama-sama bersedekah ... kita sama-sama membuat bekalan untuk dihari kemudian besar kecil nilainya adalah sama disisi Allah selagi niat itu ikhlas. kalau nak buat sumbangan ikhlas sempena Ramadhan & Hari Raya barangan makanan atau wang ringgit diterima. Atau nak join sekali pada 6 Sept. pun you guys are welcome.. together with family ke.. kawan-kawan ke.. mungkin boleh kita sama-sama jadikan sebagai pengalaman permulaan untuk kita semua sebelum the next step.

Sempena bulan Ramadhan ini, dengan harapan belum terlambat buat Bidadari sendiri untuk meminta ampun dan maaf sekiranya ada kesalahan bahasa atau perbuatan yang mengecilkan hati kawan-kawan yang sentiasa besar dihati Bidadari.
Selamat berpuasa

Sunday, August 16, 2009

Abilene Paradox

Perkataan "Abilene Paradox" mungkin satu yang baru buat kita. Tapi sebenarnya kita bergelomang dengannya setiap hari.. terutama sekali dalam masyarakat Malaysia yang diajar untuk menjaga hati orang lain.

The Abilene paradox is a paradox in which a group of people collectively decide on a course of action that is counter to the preferences of any of the individuals in the group. It involves a common breakdown of group communication in which each member mistakenly believes that their own preferences are counter to the group's and, therefore, does not raise objections. [defition by Wikipedia]

Contohnya:
Bila nak pergi makan, sebenarnya tempat yang dicadangkan tidak disukai tapi kerana ingin menjaga hati seseorang maka setuju aje.

Effect:
Bila sesuatu terjadi contohnya makanan kat situ tak sedap atau menyebabkan sakit perut, mula menuduh antara satu dengan yang lain dan cuba mempertahankan bahawa dia tak prefer sebenarnya tempat tersebut. Tapi masa awal dia di dalam kumpulan tersebut yang setuju dengan idea tersebut.

Moral of the story:
Communicate honestly and sincerely. Be honest to yourself and other parties. Dengan ini dapat elakkan tuduh menuduh antara satu sama lain.

Macam biasa dengar dan rasa je kan? Kadang-kadang ianya terjadi dalam pengurusan kerja terutama bila bos kecik nak jaga hati bos besar akhirnya anak buah menjadi mangsa... sementara kita ni anak buah kita perhati dan belajar. Jadikan kita golongan bos kecil dan bos besar yang lebih baik dan menjadi role model untuk genarasi yang sedang bercambah.

Virus Serang Lagi


Sejak menyambut hari jadi yang pertama 27 Feb 2009, serangan demi serangan buat Yasmeen. Bermula dengan Eczema (Mac-3 minggu) , kemudian measles (April-1 minggu) , Rubella (May-1 bulan), dan start 14 Ogos 2009 Chicken Pox. Berturutan...

Yasmeen tetap Yasmeen.. masih aktif. Tapi kesian chicken pox tu kan berair jadi bila pecah gatal.. sedih mummy dan daddy lihat. Mummy cuma boleh sapukan gel Gamat untuk kurang gatal.. Yang besar sekali dan dah pecah sebab Yasmeen garu di dahi tu.. berlubang. hmm.. Yang paling banyak di kepala.. so kalau tergaru sakit.. nangis la.. bingung juga mummy & daddy.

Tok Ani dan Wan pesan minum air kelapa supaya chickenpox tu keluar habis dan tak naik lagi katanya.. memang makin banyak dalam cuping telinga, dalam rambut, kat dada dan belakang tengkuk. Wan ada pesan air penawar kepada Mak Ina (Kakak Mummy yang balik menjenguk kampung) buat cucu tersayang.. Yasmeen cucu yang termuda selain Ajeem (5 tahun dah).

Sepanjang kuarantin kami di rumah .. mummy, daddy, kakak dan abang kena la layan Baby Yasmeen dengan menonton bersama cerita kesukaan Yasmeen dari pagi sampai malam sambung pagi dan Yasmeen tidur semula.. Itulah routine kami semua.

Tuesday, August 11, 2009

Ajeem 5 tahun 10 Ogos

Aik sapa punya birthday ni... hehehe.. abang kasi chance..


Ini masa preparation... baby hanya berani di belakang saja sebab takut pada api.."HOT!"... baby sebut "Osch!"...

kakak sentiasa kedepan ...Happy Birthday Ajeem...