Friday, January 3, 2014

Unifi HyppTv Homeplug

Bila pasang Unifi mesti dapat HyppTV.

Tapi leceh bila kena tarik wayar teruuuusssss ke tv supaya modem duduk dekat dengan tv.

Lepas jer pasang Unifi, terus gi cari Homeplug pasang.. yahooo now modem boleh pasang dekat dengan area yang lebih strategik. HyppTV pasang kat TV mana-mana jer dengan capaian melalui Wifi Homeplug Adapter. Lagi satu, mestilah nak pasang kat TV besar sebab sedappppp bila dpt tengok Youtube.. Boleh lah nak pilih kat TV atas ke bawah ke nak pasang.

Homeplug- Powerline Adapter. 
(Info lebih? Google please)
Brand: antara yang jumpa D-Link and TP-Link.
Produk: Ada single (satu adapter) dan double (satu set adapter).
Speed: 200mbps / 500mbps (lagi tinggi speed lebih transfer rate)
Harga (double, bergantung kepada speed): RM140 - RM200++


HOMEPLUG -POWERLINE ADAPTER

Speed 500mbps


Satu Set Homeplug.  Inilah rupanya. :)


Accessories yang diberikan bersama. Manual, kabel dan CD. 


Manual pun ada untuk berkenalan dengan indicator. Nak tau connection OK ke tak.


Bidadari beli TP-Link 500mbps, design terkini yang lebih kecil dan menarik. Senang sangat nak dipasang, macam plug & play gitu..

Bidadari guna internet cables Unifi je. TP-Link internet cables (UTP cables)  warna kuning tak guna sebab sama jer.

A: Sambung UTP cable  pada Homeplug adapter dan Wifi Router



B: Sambung UTP cable  pada Homeplug adapter dan HyppTv.

Hujung UTP Cable dipasang pada Homeplug Adapter. Plug in pada soket. Lampu biru yang penuh menyala menunjukka signal diterima dengan baik.


Hujung UTP Cable dipasang pada HyppTv (belakang).


Jom layan..... 

TV Xbox dah jadi TV-Youtube... :) jangan marah ye abang. Tumpang sekejap.
Lepas ni boleh lah letak TV di bilik macam kat hotel, tv besar depan katil...angan-angan 


Bidadari beli dengan harga RM160.00 di Digital Mall Seksyen 14, Petaling Jaya. Sebelum beli, ronda-ronda kedai untuk dapat produk dan harga yang terbaik. 



~Bidadari~
maklumat bertujuan untuk perkongsian sahaja.

10 comments:

  1. Salam, hye, nk ty bole, awak pasang homeplug kene beli extra router x? saya baru pasang unifi smlm, tp kat tingkat atas xdpt connection, org TM tu suro beli homeplug, tp saya takut da beli nnt mcm2.. beli homeplug jeke kene beli router skali?? thanx :)

    ReplyDelete
  2. Maaf dah lama tak online sebab busy dengan ofis tempat baru.

    Tak payah beli extra router. apa yang saya tunjukkan tu, itu sahaja. beli je homeplug tak perlu extra router. sebab homeplug tu dah mainkan peranan sebagai wifi cnnection

    ReplyDelete
  3. Nk tnye tv dlm blk...mcm mana nk buat..yg awk psg set unifi n tv duk dekat @ jauh

    ReplyDelete
  4. Sape ade unifi yg guna box baru STB hypptv yg warna putih tu ... Boleh tgk astro myiptv 201.. Kena setting kat box dh boleh tgk astro full channel..
    http://myiptv4u.weebly.com/

    ReplyDelete
  5. Sape ade unifi yg guna box baru STB hypptv yg warna putih tu ... Boleh tgk astro myiptv 201.. Kena setting kat box dh boleh tgk astro full channel..
    http://myiptv4u.weebly.com/

    ReplyDelete
  6. Kalau unifi streamyx bole tak guna Cara homeplug ni tp sy tak guna hypptv saya guna Android TV sambung di TV besar Salam bilik.

    ReplyDelete
  7. Kalau unifi streamyx bole tak guna Cara homeplug ni tp sy tak guna hypptv saya guna Android TV sambung di TV besar dalam bilik.

    ReplyDelete
  8. kita dengar pandangan yang lebih expert

    ReplyDelete
  9. Hi.Nak tanya, hypp tv saya pasang kat main tv kat hall tapi saya nak viewing hypp tv kat tv di dalam bilik. Tv di hall tu selalu pasang astro je so hypp tv tak on. Boleh ke cara homeplug ni settle kan isu saya ni? thank you.

    ReplyDelete
  10. Salam...soalan sy cm lalitha Dahran..mcm mne ye nk psg kt bilik..kne tarik wayar dr tv kt hall trus ke bilik ke cm mne..hihii x paam sgt..pls tlg sy..thx

    ReplyDelete