Friday, February 15, 2013

Resepi Pumpkin Soup

Bidadari dan Kak Bit memang puas mencari Pumpkin Soup yang sedap... Mana saja kami pergi ... kami akan cuba pumpkin soup  dari menu.. tapi nampaknya tidak memenuhi citarasa.. chewah!!!

Niat di hati memang nak mencuba sendiri.. sekali jumpa resepi yang mendapat 5 Bintang! Wow! Mesti cuba ... Alhamdulillah seperti dalam komen-komen oleh pelawat laman web BestRecepies.com memang sedap.. creamy dan senang disediakan.


Bidadari dah cuba 2 kali.. untuk dijamu kepada Kak Bit dan kawan-kawan. Anak-anak memang suka habis. Walaupun mereka tidak suka makan labu tapi pumpkin soup tak ditolak. Pertama kali buat, tetamu datang ke rumah, mereka pun sangat suka.. Senyum lebar lah chefnya.

Jum cuba. Resepi di Pumpkin Soup Recipe. Thank you BestRecipes.com

Image from wiffens.com

Saya memang menggunakan Labu Jap.. rasanya lemak dan berkrim. Lagi oren warna isi labu tu, warna pumpkin soup akan lebih pekat orennya.


Saya guna Organic Chicken Stock 1.5 cup + water 1.5 cup
 Bawang Besar + Labu + kentang berdadu dimasak hingga lembut sangat. Senang untuk blend.

Blend sikit-sikit. Jika guna blender biasa, berhenti sekejap dan kacau, jika pekat sangat, masukkan sedikit air biar smooth.

Masa pertama kali buat saya guna thickened cream. Kali kedua, saya guna cooking whipping cream (200gm) . Rasa dan hasil sama.
Pastikan selepas blend semua, masak dahulu sekejap, biar mendidih sekejap. Pelahankan api, masukkan thickened cream dan kacau pelahan-lahan (1 minit) . Tutup api dan teruskan kacau sampai sebati dan smooth. Lepas masukkan cream baru rasa pumpkin soup yang kita nak tu. 

Ingat, makan masa panas-panas baru sedap. Makan dengan garlic bread lagi sedap. 


p/s: lepas ni boleh buat sendiri, okey!
~bidadari

No comments:

Post a Comment