Tuesday, September 18, 2012

Resepi: Lime Chicken Fajitas

Anda semua kalau rasa nak ubah selera..cubalah Lime Chicken Fajitas... Saya dapat dari Dana-Made-It.
Resepi ni memang sah sah jadi...bahan tak banyak...makan panas-panas..memang sedap. Boleh la nak rasa mcm makan di TGIF fajitas.. Hehehe..suka sangat bila semua anak-anak makan sampai lain kali nak suruh buat lagi.

Hari ni sempat sediakan untuk suami, kakak, anak-anak bawak bekal fajitas... suka mereka. Tak lupa juga untuk kawan-kawan di ofis yang ada. TQ for the compliment.  
 
Tq to Dana... Cubalah.






Bagaimana saya buat ... inilah caranya.

Bahan-bahannya::
4 dada ayam
2 biji capaicum (merah/hijau/kuning) campur boleh atau 1 warna pun boleh.
1 biji bawang besar
1 pack cendawan
1/2 biji cili hijau
1 ikat Daun ketumbar
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
2 biji limau nipis
Garam
Secubit gula
3 sudu mkn cuka
1/3 batang Timun
1 biji tomato
Gratted cheese
Cuka 3 sudu besar
Sour cream
Daun salad.

Set A
1. 4 dada ayam (bahagian isi byk) dihiris panjang2 mcm potato fries...kemudian asingkan. Masukkan dalam 1 bag pelastik.
2. Capsicum 1 merah dan 1 hijau. Dibuang biji. Potong panjang2 mcm potato fries juga.
1 labu bawang besar, dipotong 2 dan hiris 5mm.
1 pack cendawan (option tapi kalau ada sedap).
Kemudian Masukkan Capsicum dan bawang tadi dalam 1 bag pelastik (jgn campur dgn ayam).

Set B (bahan marinade)
Bahan-bahannya::
1. Daun ketumbar (daun jer) sejemput. Kalau suka lebih bubuh lebih. Dihiris dan cincang halus.
2. 1 sudu kecil biji ketumbar ditumbuk halus
3. 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
4. Cuka 3 sudu besar. (saya guna cuka kurma)
5. Garam 1/2 sudu kecil (jgn byk. ..mcm buat makan biasa)
6. Gula secubit.
7. 1 atau 1 1/2 biji limau nipis diperah ambil airnya.
8. 1/2 cili hijau dicincang halus

Caranya::
1. Mix semua sekali SET B dlm mangkuk.
2. 1/3 dimasukkan dlm bekas capaicum, cendawan dan bawang. Digaulkan rata.
3. 2/3 dimasukkan dlm bekas ayam dan digaul rata.
Peram/marinade selama minimum 1/2 jam. Simpan je 2 bekas pelastik tu dlm peti sejuk.
Bila dah nak makan...sediakan rencah dan mula nak masak. Makan masa panas panas sedap.

SET C: Rencah dan sos.
Bahan-bahannya:: (based yg atas)
Sejemput byk daun ketumbar
1 biji Buah tomato
5cm timun
2 hiris Limau nipis
Daun salad
Sour cream
Salsa (saya tak ada so tak.masukkan)

Cara-caranya::
1. 1 biji tomato dibuang biji potong dadu kecil dan diperahkan 2 hiris limau nipis. Digaul dan Sedia untuk dihidang.
2. Potong timun dadu kecil.
3. Daun ketumbang dipotong halus.
4. Daun salad dipotong2.
5. Nanti hidangkan sour cream.
Akhir sekali nak masak ayam dan capsicum.
1. Masukkan sedikit minyak masak..(1 atau 2 sudu besar). Agak panas.... Masukkan ayam. Bila digoreng hingga agak garing ( ikut suka).
Tips: kalau rasa kurang minyak utk ayam..masukkan sedikit. Jangn tuang ayam dari bekas sebab nanti air Yam masuk sekali...kita nak goreng biar minyak sikit.
Angkat utk dihidang.
2. Sama dgn ayam utk goreng bawang, capsicum dan cendawan. Goreng biar garing agak ada hitm hitam.
Sedia untuk dihidang.
Ada cheese (grated cheese)...lagi sedap.
So semua dah ready... Boleh makan dengan roti totila.... Dimasukkan sedit sedikit bhn yg disediakan dan digulung.
Kat rumah tak cukup roti totila... So guna roti hotdog pun sedap. Pastikan panaskn dulu roti hotdog yg dah dibelah 2 mahupun tottilla.












No comments:

Post a Comment