Monday, September 17, 2012

Chlorophyll Minuman Hijau Keluarga

Dalaman memastikan diet yang baik untuk anak-anak, sayur-sayuran dan ulam - ulaman dijadikan amalan dalam pemakanan utama.
Bukan senang..tapi kalau tak banyak sikit pun ok.
Terutama anak-anak lelaki...subhanallah...melawan tidak tapi cuba mengelat. Untuk pastikan sedikit sayur hijau dimakan...satu helai daun contohnya bayam dipotong 4 semasa menyuap...jadi tak lah terasa.. Hmmm itu masa mereka 2 hingga 4 tahun.. Sekarang kalau nasi kerabu tu kira dah no problem...
Teringat masa dulu dulu...masa anak dara..boleh kata wajib ambil ulam...mesti! Time nak makan tu..mak mesti buat sambal belacan..orang Kedah kan... So keluar pergi cari pergi kutip kat pokok...
Pucuk ulam raja
Pucuk ubi kayu (dicelur)
Pucuk mengkudu (sekali biji mengkutu yang kecil-kecil)
Pegaga
Pucuk daun kari. ..u guys mesti cuba ni lemak sedap
Biasala budak perempuan bila dengar kata boleh awek muda dan kulit cantik..sanggup buat apa sahaja. ..cuma bagi Bidadari,  saya akan go for organic and natural.
Sekarang ni masih maintain, selain makan sayur dan ulam untuk tingkatkan kesihatan dan kesegaran... Bidadari dan anak-anak minum klorofil... InsyaAllah intake green mencukupi. Hehehe..itu pandangan saya sendiri. Pengambila klorofil boleh menibgkatkan oksigen dalam badan dan memberi banyak kebaikan.
Kami minum dengan memambahkan satu sukatan penutup kedalam air kosong sama ada dlm gelas atau botol mineral. Anje pulak cukup suka minum air klorofil. Rasa macam cincau tawar.
Anje pun suka kalau ditambahkan dengan sirap jadi macam sirap cincau...cuma warnanya agak hijau gelap. Kalau Ajeem pulak suka sangat minum dengan air soya Yeo's. ..rasa soya cincau...air soya berwarna hijau muda..huhooo.
Kalau nak tahu kelebihannya boleh tengok di website. .saya beli produk Cosway Chlorophyll
Harga: RM28.00 untuk ahli (RM38.00 bukan ahli)
Kedai: Cosway outlet/ Cosway Farmasi outlet
Sempena bulan posa dan raya...harga promosi RM15...Bidadari beli sampai 3 botol. 1 untuk kakak, 1 untuk mak dan 1 untuk kawanku Sooria. Hmmm sampai bila promosi...tak pasti harap sempat lagi la bulan ni kan.
Sebelum ni kami sekeluarga minum klorofil yang dibeli melalui kawan produk MLM...harga agak mahal...dan didapati sama pengeluar. Cuma produk yang dijual bawah jenama Cosway lebih murah.
Yang penting tujuannya dan kualitinya sama. Betul tak? Jum minum. Semoga kesihatan kita dan anak-anak baik dan cergas.


8 comments:

  1. save ke untuk pregnancy woman.. chlorophyll boleh heal masalah pencernaan x?

    ReplyDelete
  2. Lebih baik tanya your Gyne.

    Chlorophyll adalah bahan daripada tumbuhan hijau, so kita memang digalakkan untuk mengambil sayur-sayuran hijau ni. Salah satu caranya adalah dengan minuman/kapsul.

    ReplyDelete
  3. dekat botol kata sesudu besar.. tp sy bc dr google kata 2,3 titis. mana satu?

    ReplyDelete
  4. Depends berapa byk air kita gunakan.
    Saya pun guna dlm 2 -3 3 titis..

    hmm.. bulan ramandhan ni bagus ... kurang green diambil.. sebuk dengan macam-macam juadahkan.

    ReplyDelete
  5. saya buh 1 table spoon yang sukat untuk buat kuih..
    ke dalam 500ml air..
    kekadang one table spoon ke dalam satu gelas tinggi..
    tapi satu kebaikan yang nyata..
    sebagai ajen pelawas ke toilet..
    so far alhamdulillah..
    in shaa ALLAH saya akan terus minum cosway LC ni..

    ReplyDelete
  6. betul tu.. semoga bila segala kumuhan dikeluarkan, badan akan kurang toksik.
    Lebih ceria. lebih muda.

    ReplyDelete
  7. salam.saya ada minum air ni jugak tapi lepas minum badan saya terus jadi panas je apa pendapat bidadari

    ReplyDelete
  8. Nuridayu, pemakanan mungkin ada yang tak sesuai dengan diri kita. Nuridayu ambil sukatan macam mana.
    Terbaik kita amal kan makan ulam. hmmm saya suka makan ulam. dari kecil ajar makan ulam untuk lewat penuaan.

    ReplyDelete