Wednesday, June 8, 2016

Tips Panaskan Nasi

Saya nak kongsi TIPS panaskan nasi lebih lembut.

Biasanya bila kita dah masak nasi awal atau ada nasi yang lebih, kita nak la makan nasi panas-panas.
Makan nasi panas-panas ni lebih bagus. Selera lagi.

Biasa kita buat stimkan dalam periuk stim atau kalau rice cooker, kita reheat macam tu jer.

TIPS-1 IB hari ni, tak kisah nasi dalam bekas rice cooker ker, dalam periuk stim ker,
a) nasi digemburkan dan ditolakkan sedikit ke tepi dibiarkan ada lubang ditengah.
b) masukkan 2 -3 sudu besar air ditengah tadi.
c) tutup dan  reheat atau stim.

Tengok nanti nasi elok jer. Boleh juga buat kalau nasi mentah. cubala.



Tapi ingat TIPS-2 IB: Kepada yang berpantang jangan sekali-kali makan nasi yang dipanaskan semula. Maksudnya nasi yang dimasak kemudian sejuk dan dipanaskan bila nak makan. Ini dikira masak 2 kali. Pantang orang tua-tua. Berdasarkan pengalaman saya sendiri memang boleh turun darah kalau makan makanan yang dimasak 2 kali. Macam nasi ni lah. Walaupun badan kita mungkin ok, cubalah elakkan. mungkin tak sakit sekarang, nanti belum cukup tua dah sakit-sakit urat atau effect lain.


2 comments: