Friday, May 10, 2013

Resepi MyPasta

MyPasta


Bila kita cakap pasal menjaga pemakanan... seeloknya ianya bukan berseorangan.. daripada pengalaman, sokongan dan pemilihan untuk menukar cara pemakanan yang berjaya adalah bila the whole family terlibat. 
Alhamdulillah.. memang berjaya.. anak-anak pun tak kisah kalau kurangkang masin dan manis. Banyakkan makanan bakar/stim dan sayur-sayuran. Cubalah. mesti boleh buat. 
Sejak dua menjak ni memang makan asyik cheesy dan manis-manis.. jadi dinner  kali ni kita buat pasta yang lebih healthy.  

Resepi MyPasta


Bahan A:
1/2 pack pasta (spaghetti/fettuccine)
1/2 biji Broccoli - dipotong ikut saiz yang disukai


Caranya:  
1- Panaskan air , masukkan garam.
2- Kemudian masukkan pasta.
3- Bila pasta agak nak masak, masukkan broccoli
4- Broccoli dah masak, angkat dan sejatkan air (biarkan sedikit air agar pasta tidak kering)
Bahan B:
4 ulas bawang putih
1/2 sudu lada hitam 
1/2 sudu (ikut rasa) garam 
1/2 biji Capsicum merah - dipotong besar
1/2 biji Capsicum kuning - dipotong besar
2 biji buah tomato - dipotong besar

2 sudu besar minyak zaitun 
1 batang daun bawang - dipotong halus (5mm)


Caranya:
1- Tumbuk bawang putih, lada hitam dan garam sampai lumat.
2- Gaulkan (1) dengan capsicum merah, capsicum kuning, buah tomato dan minyak zaitun dalam bekas untuk dimasak. 
3- Panaskan bekas dan biar ia masak. Sekali sekala dikacau. 
4- Bila buah tomato sudah masak dan lembek sedikit masukkan pasta bersama broccoli tadi. 
5- Kacau rasa dan tambah minyak zaitun jika suka, kacau lagi.
6- Dah mesra boleh tutup api dan dihidangkan. 


 Anak-anak suka sebab tak pedas.

~Bidadari

No comments:

Post a Comment