Saya nak kongsi TIPS panaskan nasi lebih lembut.
Biasanya bila kita dah masak nasi awal atau ada nasi yang lebih, kita nak la makan nasi panas-panas.
Makan nasi panas-panas ni lebih bagus. Selera lagi.
Biasa kita buat stimkan dalam periuk stim atau kalau rice cooker, kita reheat macam tu jer.
TIPS-1 IB hari ni, tak kisah nasi dalam bekas rice cooker ker, dalam periuk stim ker,
a) nasi digemburkan dan ditolakkan sedikit ke tepi dibiarkan ada lubang ditengah.
b) masukkan 2 -3 sudu besar air ditengah tadi.
c) tutup dan reheat atau stim.
Tengok nanti nasi elok jer. Boleh juga buat kalau nasi mentah. cubala.
Tapi ingat TIPS-2 IB: Kepada yang berpantang jangan sekali-kali makan nasi yang dipanaskan semula. Maksudnya nasi yang dimasak kemudian sejuk dan dipanaskan bila nak makan. Ini dikira masak 2 kali. Pantang orang tua-tua. Berdasarkan pengalaman saya sendiri memang boleh turun darah kalau makan makanan yang dimasak 2 kali. Macam nasi ni lah. Walaupun badan kita mungkin ok, cubalah elakkan. mungkin tak sakit sekarang, nanti belum cukup tua dah sakit-sakit urat atau effect lain.
cara saya letak cawan yng berisi air. tutup periuk & panaskan. Nasi akan lembut semula
ReplyDeleteK
ReplyDelete