Lama sudah masa berlalu, kesibukan diri dengan anak-anak dan keluarga tidak meluangkan masa sendiri untuk menjenguk laman ni.
Hati ni mesti nak kongsi bila mencuba resepi yang mudah dan senang. Nak juga dikongsikan dengan ibu-ibu yang kesuntukan masa atau kebuntuan resepi.
Nak pula resepi yang tak pedas sesuai untuk anak-anak.
Kali ni bila duk jenguk-jenguk FB suka la nak tengok resepi yang dikongsi apatah lagi bila resepi tu mudah. Bila bahan-bahan dirumah dah ada apa lagi macam BONUS pulak.
Honey Chicken Ginger
Bahan-bahan Utama:
8 keping - Chicken Fillet
4 biji - potato - dipotong dadu besar ibu jari
(A) Bahan-bahan untuk marinade- Mix & Gaul:
1 sudu besar Olive Oil
1 sudu besar Mustard
3 sudu besar Madu
1/2 sudu teh Oregano (dried)
1/2 sudu teh basil (dried)
1/2 sudu teh basil (dried) (dlm kes ni saya guna leaves sbb dried habis)
1/2 sudu teh garam
3 ulas bawang putih (ditumbuk /disagat)
Caranya :
Bahagikan bahan untuk marinade (A) kepada 2 bahagian
(a) 1 bahagian digaulkan dengan ayam dan marinade 1 jam
(b) 1 bahagian lagi digaulkan dengan potato + 1 sudu teh minyak masak.
Diatur ayam dan potato atas bekas dan dibakar untuk 250C selama 35 minit.
*****************************
Senangkan. Itu jer.
Tips:
1- saya beli chicken filet di supermarket /mydin
2- kalau yang ada kecing manis tak boleh ambil madu boleh ganti dengan stevia.
Stevia - masukkan 2 titik sudah mencukupi
3- kalau tak sempat saya marinade 15 minit jer, tapi saya cucuk-cucuk sikit ayam tu dengan garfu supaya bahan masuk ke dalam isi ayam.
4- kalau tak ada masa boleh bakar atas dapur, letak atas non-stick pan dengan sedikit minyak masak/olive oil, Sekali sekala terbalikkan.
Resepi ini sesuai untuk nak ber-western, anak-anak yang tak suka pedas, diri yang tak suka pedas dan nak cepat. Nak meratah jer pun dah cukup dengan adanya ayam bersama kentang - siap protein dan carbohydrate.
Original boleh layari di:
No comments:
Post a Comment