Wednesday, July 9, 2014

Resepi Nasi Berlauk Kelantan


Kalau zaman bujang mana lah pernah makan ikan ayor (ikan tongkol). Sekarang bukan setakat pandai makan, boleh untuk sediakan juadah untuk anak-anak agar tidak lari dari menu kegemaran daddy. 

Nasi Berlauk Kelantan ni kalau di negeri asal mesti makan untuk waktu sarapan. Di sini, hehehehe KL style makan bila aje. Macam kes nasi lemak, kalau dulu nasi lemak mana ada se-kemersial sekarang. Dulu untuk sarapan jer. Sekarang, makan tengahari , minum petang, makan malam sampai ke tengah malam dan sahur. 

Kalau kena dengan resepinya mesti suka. sambil nak cari pahala masak untuk keluarga. 

RESEPI NASI BERLAUK KELANTAN

Bahan-bahan dan caranyanya:

SET A



Bahan A :

1 ekor Ikan Tongkol - Dikerat
2 inci lengkuas - dipotong nipis
4 ulas bawang merah
3 keping - asam keping
sebesar ibu jari - asam jawa (diambil airnya)
1 sudu - garam 
Air hampir terendam ikan

Caranya:
1. Masukkan semua sekali dan masak di atas api yang sederhana
2. Sekali sekala dibalikkan ikan supaya serata masak.
3. Apabila air makin sedikit dan ikan dah masak. Tutup Api.


SET 2



Bahan B:

6 ulas - bawang merah
2 ulas - bawang putih
1 inci - halia
1/2 inci - kunyit hidup
1/2 sudu kecil - serbuk kunyit
1 sudu Cili Bo (anggaran 4 biji cili kering)

Caranya:
Blend semua sekali Bahan B

Bahan C (Santan & Sayur):

Santan 
1/4 @ 1/2 biji - Nanas (optional)
1 biji - timun
4 batang - Kacang panjang
1/2 sudu kecil garam (secukup rasa)
1/2 sudu gula (secukup rasa)

Caranya :


1. Masukkan Bahan B dalam bekas rebusan ikan tadi.  
2. Masukkan santan (seperti gambar di bawah). 
3. Masukkan garam dan gula. Kacau sekali sekala. 
4. Bila dah mendidih, masukkan sayur - Nanas & timun dahulu. 
5. Bila timun agak empuk masukkan kacang panjang. Kacau sebentar, bila kacang panjang dah masak terus tutup api.

Tips: kepekatan santan ikut masing-masing sebab ada yang suka pekat dan ada yang suka cair.
Kacang panjang dimasukkan kemudian supaya tidak lecur.


Santan biar ikan agak terendam sebab nanti nak masukkan sayur.


Cara potongan dan penyedian sayur.


Bila mendidih. Memasukkan nanas dan timun dahulu.

Dah masak dan sedia untuk tutup api.


Selamat mencuba. resepi ni dah banyak kali saya cuba macam-macam style.
Rasanya yang ini saya puas hati. Apapun semua ikut air tangan. 

Nanti kita belajar macam mana nak sediakan cili nasi berlauk. Tak ada cili tak kick!

~Bidadari

No comments:

Post a Comment