Wednesday, July 2, 2014

Resepi Ayam Goreng Bertepung

Sejak duk buat ayam goreng bertepung ni, kurang laku pulak ayam goreng kunyit. Tapi makan sedap bila masih panas/suam. Di bulan ramadhan ni, dalam jam 6:45petang baru mula nak menggoreng. 

Ayam Goreng Bertepung

 (ignore percubaan pertama - letak kunyit)



Bahan A:
4 ketul ayam - bahagian yang disukai
1 sudu kecil lada hitam biji - ditumbuk
1 sudu kecil serbuk cili (saya guna cayenne) - kalau suka pedas masukkan lebih
1 sudu kecil garam - ikut rasa

Bahan B:
1 biji telur - diasingkang bekas dan dipukul
1 cup tepung beras - diasingkan bekas
Minyak masak - untuk menggoreng.

Caranya:
1. Gaulkan sebati Bahan A dan perapkan sekejap. 
2. Pastikan minyak masak dah cukup panas, jangan terlalu panas nanti bahagian ayam di dalam kurang masak. Api jangan terlalu kuat.
3. Gunakan pengepit (supaya mudah untuk tepung bersalut pada ayam)
4. Kepitkan seketul ayam (no.1) dan celupkan ayam  ke dalam bekas berisi telur. Golekkan biar semua bahagian disalut telur. 
5.  Kemudian, kepitkan dan masukkan dalam bekas tepung beras. Golek dan pastikan semua bahagian disalut tepung dan goreng.

Tips: 
1-Sebaiknya buat satu persatu ketul ayam. Jika digaulkan semua sekali, tepung akan lebih berketul. 
2-Tepung yang basah susah melekat. Saya akan guna tepung sedikit demi sedikit disudukan pada ketul ayam.


~Bidadari



1 comment:

  1. Hi Bidadari..sorry la i ni kaki comment je..haha..tapi saya suka nak share tips..erm ni saya dapat dari abang ipar la..kalau nak best lagi buat ayam goreng tepung ni Bidadari blh adjust sikit..telur tu ambil warna kuning saja sebab warna putih tu akan menyebabkan buih yang banyak bila kita menggoreng...oh ya..sblm pukul telur kuning tu letakkan sedikit perahan jus lemon..function dia untuk hilangkan hanyir ayam tu..try la..insyaAllah sedap..aha,..nak lg best parutkan kulit lemon dan campur sekali dlm tepung beras sebelum menggoreng..

    ReplyDelete